(ex) prematuur 

“De medische wereld kent de impact van prematuur geboren worden en dan vooral de fysieke problemen die zich op latere leeftijd voordoen. Dit wordt dan ook goed in de gaten gehouden. Ik doe in mijn praktijk de follow-up van het emotionele stuk, waar de medische wereld eigenlijk een steekje laat vallen. Waar ik me op richt als energetisch kindertherapeut is het verwerken en neutraliseren van het trauma van te vroeg geboren worden, maar wat zich soms al tijdens de zwangerschap heeft voorgedaan. Wanneer je als moeder weet dat je kindje te vroeg geboren gaat worden, door wat voor reden dan ook, ervaar je tijdens de zwangerschap al stress. Je kindje voelt dit tijdens de zwangerschap al met je mee.

In de postnatale periode ervaren prematuur geboren baby’s veel ongemak door onder andere continu bloedonderzoek, het aanleggen en dragen van een infuus, scans en eventuele operaties. Dit doorstaan ze ook nog deels alleen, zonder de nabijheid van mama of papa. Bij elke aanraking die ze ervaren weten ze niet of deze prettig of pijnlijk zal zijn. Dat zorgt voor veel stress in die kleine lijfjes, vooral omdat het merendeel van de fysieke interactie die ze ervaren niet prettig is. Deze hele kleine baby’s moeten dus veel incasseren en dat zorgt voor een overprikkeld zenuwstelsel, wat veel lichamelijke maar ook emotionele ballast geeft.

De hersenen van baby’s zijn simpelweg nog niet ver genoeg ontwikkeld om deze overprikkelingen te analyseren en te verwerken. De baby’s die in de couveuse liggen krijgen niet voldoende de tijd om tot rust te komen van alle pijnprikkels. Een prematuur geboren baby verliest ook veel energie aan het observeren van zijn leefomgeving. De gehele dag komen er “vreemde handen” de couveuse binnen. Voor het kind is het vaak niet duidelijk of dit wel of niet een pijnlijke handeling is. Waardoor de couveuse baby’s veel meer “aan” staan en alert zijn…ipv heerlijk ontspannen.

Alle pasgeboren baby’s ervaren een vorm van afhankelijkheid van zijn of haar leefomgeving. Het grote verschil zit het in de zeer stressvolle, turbulente en soms ook levensbedreigende levensfase waarin een prematuur baby als geen ander ervaart dat zij zonder medische hulp en steun niet blijven leven.

Wat ik doe

Tijdens een energetische behandeling werk ik, afgestemd op het kind/tiener, samen in de trauma’s zodat wij zoveel mogelijk hun trauma’s kunnen neutraliseren. Ik werk altijd vanuit het belang van een kind: het is een samenwerking tussen hen en mij. Wij ruimen samen zoveel mogelijk ongewenste energie (trauma/blokkade) op.

Deze energetische update geeft als resultaat dat een kind zich weer veiliger, vrijer, vrolijker en vooral gelukkiger voelt. Ze kunnen externe prikkels beter verwerken en raken minder overrompeld door dagelijkse situaties. Mijn ervaring is dat kinderen en tieners door mijn manier van werken in een korte periode meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld krijgen. Dit zorgt er voor dat na 1-3 sessies een kind weer meer levensvreugde ervaart en steviger in hun schoenen staat.